Slováci prehrali s Ruskom 1:3

13.05.2013 Celý región

Helsinki 12. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v nedeľňajšom stretnutí B-skupiny MS v Helsinkách s obhajcom titulu Ruskom 1:3. Ak chcú zverenci trénera Vladimíra Vůjteka ešte pomýšľať na postup do štvrťfinále, musia bezpodmienečne bodovať v utorok o 11.15 SELČ vo svojom záverečnom dueli v základnej skupine proti USA.

V repríze vlaňajšieho finále svetového šampionátu dostali Rusov do sedla góly hviezdnych útočníkov Alexandra Radulova a Iľju Kovaľčuka v prostrednej časti hry a hoci Branko Radivojevič v oslabení ešte dal slovenskému tímu nádej, na body to nestačilo. Rusi potvrdili víťazstvo v tretej tretine a vďaka triumfu si definitívne zabezpečili miestenku vo štvrťfinále.

B-skupina:

Slovensko - Rusko 1:3 (0:0, 1:2, 0:1)

Góly: 40. Radivojevič - 26. Radulov (Medvedev), 32. Kovaľčuk (Radulov, Tereščenko), 45. Denisov.
Rozhodovali: Piechaczek (Nem.), Reiber (Švajč.) – Arm (Švajč.), Hunnius (Nem.),
vylúčení: 5:4 na 2 min,
presilovky: 0:1,
oslabenia: 1:0,
4041 divákov.
 
Slovensko: Janus - Sekera, Mihálik, Sersen, Švarný, Jurčina, Vydarený - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, L. Hudáček - Haščák, Bližňák, Daňo
 
Rusko: Bryzgalov – Nikulin, Birjukov, Medvedev, Ťutin, Belov, Denisov – Radulov, Tereščenko, Kovaľčuk – Moziakin, Popov, Perežogin – Kuznecov, Anisimov, Petrov – Soin, Svitov, Kokarev .

 
Priebeh zápasu:

Iba necelé dve minúty potrebovali Rusi na prvú veľkú šancu, Anisimovovi ale pri blafáku pred Janusom ušiel v rozhodujúcej chvíli puk pred odkrytou časťou bránky. Slováci kontrovali bekhendovým pokusom Daňa a zo svižného úvodu duelu rezultovali aj nebezpečné pokusy Perežogina na jednej a Ölveckého na druhej strane. "Vůjtekovci" hrali proti favoritovi bez rešpektu, v 9. minúte ale Mihálik fauloval v šanci Popova a súper hral prvú presilovku. Takmer celú ju strávil v útočnom pásme, od modrej trikrát za sebou pálil Medvedev, no najmä pri jeho poslednom pokuse sa vyznamenal skvelým reflexom Janus. Stupňujúcu sa aktivitu ruskej družiny pribrzdil nedovolený zákrok Soina, ale ani Slováci početnú výhodu nedokázali využiť, hoci ju zahrali sľubne - Bryzgalova "štípali" najmä strely obrancu Sekeru a po Radivojevičovej aktivite dokonca zvonila žrď. V závere tretiny ešte vystrašili brankára Ölvecký i Šatan, skóre sa ale nemenilo.

Slováci v prvej časti prestrieľali súpera 11:6, po prestávke ale ako prvý pohrozil Popov, po ktorého strele Janus neudržal puk a ten sa prekĺzal vedľa pravej žrde jeho bránky. Na ľade sa potom iskrilo najmä po tvrdom ale čistom "hite" Švarného na Radulova. Slovenský zadák ale o chvíľu na trestnú lavicu putoval za hákovanie a Radulov sa dočkal "pomsty" v presilovej hre - Janusom vyrazený puk poslal do siete a v 26. minúte to bolo 1:0 pre Rusko. Pred uplynutím polovice stretnutia mal po aktivite Daňa na hokejke vyrovnanie Surový, ale tutovku nepremenil. Udrelo tak na druhej strane po ďalšej spolupráci elitnej formácie ruskej "zbornej", keď sa pred bránku natlačil Radulov a opustený puk v slovenskom bránkovisku pohodlne doklepol Kovaľčuk na 2:0. Rusi po druhom presnom zásahu na ľade jasne dominovali, nádej slovenskému tímu dal ale 14 sekúnd pred druhou sirénou Radivojevič, ktorý sa po chybe Nikulina rútil v oslabení sám na Bryzgalova a sólo chladnokrvne premenil presnou strelou do ľavého horného rohu.

Chuť Slovákov vyrovnať skóre naznačili v úvode tretej tretiny pokusy Záborského i Sekeru, prvá strela súpera v perióde ale znamenala opäť dvojgólové manko - Denisov v 45. minúte ľahkou strelou z uhla od mantinelu "nachytal" Janusa, ktorému puk prekĺzol pomedzi betóny. Slováci sa nevzdávali, ich aktivita ale končila na pevnej pavučine ruskej defenzívy. Desať minút pred koncom nepretlačili puk v neprehľadnej situácii do bránky Kuznecov a ani Anisimov, ešte bližśie bol k štvrtému ruskému úderu o chvíľu neskôr Perežogin, ale po neistom zákroku zachránila Janusa konštrukcia bránky. V 55. minúte Radivojevičova snaha medzi kruhmi skončila iba strelou vedľa a Slováci nedokázali zdramatizovať koncovku ani pri štvorminútovom treste pre Kovaľčuka, hoci presilovku hrali až do konca stretnutia.

Hlasy po zápase:

Branko Radivojevič, autor jediného gólu SR (z RTVS): "Podali sme dobrý výkon, ale s jedným gólom sa vyhrávať nedá. Dnes nám neprialo ani šťastie, presilovku v závere sme však mali zahrať lepšie. Pri mojom góle som videl voľné miesto a trafil to tam, ale určite by som svoj presný zásah vymenil za nejaké body. Musíme bojovať ďalej, dať do toho všetko a proti USA vyhrať a čakať čo prinesú ostatné zápasy."

Jaroslav Janus, brankár SR (z RTVS): "Mrzí ma ten tretí gól, bol to zlomový moment. Puk som videl dobre, ale prepadol mi do bránky. Presvedčili sme sa ale, že vieme hrať aj proti silným súperom. Škoda, že sme sa nepresadili v koncovke a aj mne dnes puky nejako vypadávali. Musíme dať hlavy hore a o postup bojovať až do konca."

Tomáš Kopecký, útočník SR (z RTVS): "Dnes sme hrali o 180 stupňov lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch, preto tá prehra bolí. Odohrali sme výbornú prvú tretinu, musíme ale vydržať celých šesťdesiat minút. Tretí inkasovaný gól nám zobral vietor z plachiet. Teraz sa musíme ústrediť najmä sami na seba a proti Američanom vyhrať."

Tomáš Surový, útočník SR (z RTVS):"S jedným gólom nemôžeme vyhrať. V závere pri presilovke sme hrali kŕčovito, chýbala nám ľahkosť. To musíme proti USA zmeniť a nechať na ľade srdce, aby sme vyhrali."

Video: Sersen po prehre s Rusmi

Tabuľka B-skupiny:

1. USA 6 5 0 0 1 23:12 15
2. Fínsko 6 4 1 0 1 20:12 14
3. Rusko 6 4 0 0 2 21:10 12
4. SLOVENSKO 6 2 0 1 3 14:16 7
-----------------------------------------
5. Nemecko 6 2 0 1 3 10:14 7
6. Francúzsko 5 2 0 0 3 10:15 6
7. Rakúsko 6 1 1 0 4 14:21 5
8. Lotyšsko 5 1 0 0 4 9:21 3
 

Vyberte región